Bornholm

Bornholm er et fantastisk stykke Danmark – et mikrokosmos af forskellige landskaber, rig på historie, natur, vilde strande og lokale specialiteter. Uanset om du foretrækker at slappe af, at holde aktiv ferie eller at være på opdagelsesrejse, her er alt muligt. Hundrede kilometer af næsten helt trafikfrie cykelruter og fantastiske vandreture på kysten, i Højlyngen eller i Bornholms smukke skove venter på dig.

Bornholms 200 kilometer kystlinje byder på alt fra hvide sandstrande på sydkysten til imponerende klipper på nord og vestkysten og skærgården med små bugter og hemmelige strande på østkysten.

Omkring en fjerdedel af øen er dækket af renatureret skov, Højlyng og naturlige skove, krydset af et netværk af naturskønne (og uventet eventyrlystne) vandre- og cykelstier. Midt på øen er der en mosaik af små gårde med deres kornmarker, græsgange for økologiske køer og utallige små skove, vandløb og klipper.

Fra forår til efterår gemmer moseområderne i interiøret kraner og andre vandfugle. Observationstårne ​​tilbyder en vidunderlig udsigt over flora, fauna og det åbne landskab.

Stavehøl selv er beliggende i et af Bornholms smukkeste hjørner, kun 100 meter fra Stavehøl vandfald og den klipperige Kobbeådal. Herfra er det kun 2 km til stranden og den idylliske fiskelej Gudhjem, hvis karakteristiske røde tage forbinder det stenrige bagland med Østersøen. Kun 1 km i den anden retning fører cykelstien til den ikoniske rundkirke af Østerlars.

Arkæologi

Bornholm er et fantastisk rejsemål for alle som går op i historie. Den sydlige og østlige del af øen er dækket med gravhøje fra bronzealderen, og selv ældre grave fra bondestenalderen (såsom ved Lundestenen og Vasagård), som de modige kan endda kravle ind. Mange klipper er hugget med helleristninger fra bronzealderen, såsom de berømte sol- og bådsymboler på Madsebakke nord for øen. Der findes også bautasten og stensætninger fra jernalderen langs kysterne og i atmosfæriske skove som de i Gryet og Louisenlund. Ruinerne af den tidlige middelalder pynter de skovklædte bakker af Almindingen, mens de mægtige borg Hammershus stadig dominerer den nordlige kyst århundreder senere. Selvfølgelig er det bornholmske kulturlandskab især præget af de fire mystiske rundkirker, de mest berømte vartegn af øen.

Stavehøl selv er af arkæologisk interesse. Hellige ofre i form af omhyggeligt hamrede stenøkser blev fundet her. Stavehøl ligger midt i et af Bornholms vigtigste hellige landskaber i jernalderen. Funden af værdifulde ’goldgubber’ viser, at det var her, at vikingetidens største centrum for magt og religion på Bornholms fandtes.

Phil tilbyder engelsktalende ture til øens mest interessante steder og er altid glad for at komme med viden og forslag til jeres egne ture.

Natur

Stavehøl er beliggende mellem de to arme af Kobbeåen (Spagerå og Præstebæken), omgivet af naturlige skov og rislende åer. Dette hvilested er fyldt med fuglens sang og summen af insekter. Fra april til midsommer fylder nattergalens sang dalen, ledsaget af skovkoncerten af trækrydseren og broget fluesnapperen og hammering af spættefuglen. Vandstæren (som ellers findes kun i 2 eller 3 andre steder i Danmark) hopper fra sten til sten i vores å, mens musvåger og røde glenter cirkler over ejendommen. I efteråret trækker vilde gæs og traner over landet på vej til moseområderne midt på øen. Der er kun 100 meter til det smukke lille (men Danmarks højeste) vandfald på Stavehøl, begyndelsen af den populære eventyrvandring, der fører gennem Kobbeådalen ned til det nærliggende hav.

 

Comments are closed.